Er zijn tal van manieren waarop ruitschade kan ontstaan. Een plek waar veel mensen met ruitschade te maken krijgen, is op de parkeerplaats. Dat kan op Schiphol zijn, maar ook bij de supermarkt of de parkeerplek voor uw woning. Hoewel niet alle vormen van ruitschade direct een reden voor paniek zijn, is het vervelend om uw auto aan te treffen met schade aan een van de autoruiten. Hoe ontstaat ruitschade op parkeerplekken nou eigenlijk en wat kunt u doen om het risico op ruitschade bij uw geparkeerde auto zo klein mogelijk te maken?
Hoe ontstaat ruitschade bij het parkeren eigenlijk?
Hoewel autoruiten bijzonder sterk gemaakt worden, blijft het glas. En glas heeft niet veel nodig om uiteen te vallen. Bij parkeerschade kunt u denken aan een IKEA-pakket dat tóch verder uit de auto stak dan u dacht toen u de achterklep met een zwiep omlaag trok. U kunt ook denken aan mensen die tegen uw auto botsen en met een scherp punt de autoruit raken. Onder ruitschade op parkeerplaatsen hoort uiteraard ook inbraak en vandalisme, en voorwerpen die vallen (zoals een dakpan van de schuur die op de voorruit van de auto landt).
Welke autoruiten beschadigen het vaakst op parkeerplekken?
Wanneer het gaat om beschadigde autoruiten op parkeerplaatsen, dan gaat het in de meeste gevallen om de zijruiten. Zijruiten sneuvelen namelijk véél makkelijker dan de voorruiten van de auto. Een zijruit is in nagenoeg alle gevallen gemaakt van gehard glas. Bij schade valt de ruit direct in duizenden delen uiteen. De voorruiten zijn gemaakt van gelaagd glas (meerdere lagen glas met een laagje PVB-folie ertussen). Bij schade valt de voorruit daarom nooit uiteen. Vaak blijft de schade beperkt tot een ster of een scheur.
Ook achterruiten kunnen het zwaar te verduren krijgen op parkeerplaatsen, zeker wanneer er toch iets aan de achterkant van de auto uitstak, of wanneer een inbreker kostbare goederen achter in de auto ziet liggen en de achterklep beter bereikbaar is dan de zijruiten.
Wat te doen bij ruitschade op de parkeerplaats bij Schiphol
Komt u terug van vakantie en treft u uw auto aan met ruitschade op de parkeerplaats bij Schiphol, terwijl die ruitschade er niet was toen u de auto parkeerde of inleverde bij de valet parking? Dan brengt u eerst de beheerder van de parking op de hoogte. Ten eerste omdat deze moet weten dat er schade ontstaan is op de beheerde parkeerplaats. Ten tweede omdat er mogelijk camerabeelden zijn die gebruikt kunnen worden om te zien wat er precies gebeurd is. Bij inbraak in de auto op de parkeerplaats stelt u ook de politie op de hoogte, die een rapport op zal stellen.
De beheerder van de parkeerplaats kan niet verantwoordelijk gesteld worden. De enige uitzondering is wanneer u gekozen heeft voor valet parking en de medewerker tijdens het parkeren van de auto de ruitschade veroorzaakt. Helaas is dit bijzonder moeilijk aan te tonen. Concreet betekent dit dat u in alle gevallen van ruitschade zelf voor de kosten op moet draaien of de verzekering inschakelt.
Ruitschade op andere parkeerplekken; wat moet u doen?
Heeft u de auto op een andere parkeerplaats gezet en komt u terug bij een beschadigde auto? Ook dan stelt u de beheerder van de parkeerplaats op de hoogte. Is er ook ingebroken in uw auto? Dan doet u ook aangifte bij de politie.
Wie draait voor de kosten op?
Moet de autoruit vervangen worden, dan zijn hier kosten aan verbonden die vaak in de honderden euro’s lopen. Maar wie betaalt dat eigenlijk? Om dit te bepalen, moet er gekeken worden naar de autoverzekering die afgesloten is;
- WA-verzekering; geen enkele dekking bij ruitschade en vandalisme;
- WA+ beperkt casco; ruitschade wordt gedekt, net als schade door diefstal en inbraak;
- WA+ volledig casco/allrisk; alle kosten worden gedekt, inclusief vandalisme
Goedkoop de autoruit laten vervangen na ruitschade
Nieuwe autoruiten zijn behoorlijk prijzig, zeker wanneer u informeert naar de kosten bij uw merkdealer. De dealer plaatst namelijk alleen autoruiten met het merklogo, die daardoor een exclusief karakter hebben (hoewel het merklogo letterlijk niets voor uw autoruit doet). Eigenlijk betekent dit dat u onnodig veel betaalt. Kiest u voor after market autoglas van de grootste prijsvechter op het gebied van autoruiten (Autoglas Concurrent), dan betaalt u veel minder terwijl de kwaliteit van de ruiten identiek is én de nieuwe ruiten op locatie gemonteerd worden door FOCWA-gecertificeerde monteurs. De voorruit laten vervangen is op die manier niet alleen veel goedkoper, maar ook makkelijker omdat u de deur niet eens uit hoeft.
Kunt u ruitschade op parkeerplaatsen voorkomen?
Schade aan de autoruiten kan nooit volledig uitgesloten worden, omdat u niet altijd in de buurt bent en glas simpelweg breekbaar is. Er zijn wel een aantal dingen die u kunt doen om het risico op ruitschade op parkeerplaatsen te voorkomen;
- Gooi de achterklep niet dicht wanneer u twijfelt of er iets uitsteekt; laat de klep rustig in het slot zakken om te kijken of het echt past;
- Parkeer de auto op een goedverlichte plek; op Schiphol kunt u kiezen voor aanbieders met camerabewaking of een overdekte parking (u betaalt hier wel meer voor);
- Leg kostbare bezittingen uit het zicht om zo het risico op inbraak te voorkomen, het beste is om deze zelfs helemaal uit de auto te halen;
- Plaats een alarmsticker op de zijruiten bij de bestuurder en bijrijder, dit schrikt criminelen af;
- Plaats uw auto netjes in het parkeervak; hiermee wordt het risico op alle vormen van parkeerschade aanzienlijk kleiner.